- De bitcoin is in twaalf maanden tijd in waarde verdubbeld.
- Dit heeft geleid tot een sterke opleving van de belangstelling voor de cryptomarkt.
- In 2025 kunnen zogenoemde ‘altcoins’ het beter gaan doen, als de geschiedenis zich herhaalt.
- Lees ook: Deze 3 cryptomiljardairs profiteerden in 2024 het meest van de rally van de bitcoin en andere cryptomunten
ANALYSE – De koers van de bitcoin is in de afgelopen twaalf maanden met meer dan 100 procent gestegen. Dat heeft de belangstelling voor de cryptomarkt geen windeieren gelegd.
De cryptomarkt vertoont historisch gezien bepaalde cyclische patronen, waarbij de vierjaarlijkse aanpassing van de vergoeding voor zogenoemde ‘miners’ van belang is. Miners zijn actief met het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin (de blockchain). Daarvoor geldt een competitie om wiskundige puzzels op te lossen met computerrekenkracht. Wie als eerst een bepaalde puzzel oplost, mag een transactie goedkeuren en krijgt daarvoor een beloning in de vorm van nieuwe bitcoins.
De vergoeding voor miners wordt echter elke vier jaar gehalveerd. Dit zorgt ervoor dat de snelheid waarmee nieuwe bitcoins in omloop komen vertraagt, wat dus remmend werkt op het aanbod, als de vraag naar bitcoins zich wel blijft ontwikkelen. Daarom is volgens crypto-experts de periode vlak na een ‘halvering’ vaak het startsein voor een cyclische koersstijging van de bitcoin.
Terwijl eigenaren van bitcoins profiteren van de stijging, sijpelt een deel van die winst door naar zogenoemde ‘altcoins’. Dat zijn andere cryptomunten dan de bitcoin.
Tot nu toe heeft deze cyclus zich herhaald sinds de start van bitcoin in 2009. Tenzij er iets verandert in dit patroon, rekenen beleggers op een herhaling.
De meest recente halvering van de vergoeding voor miners vond in april 2024 plaats. Daarna steeg de bitcoin nog sterk. Hierdoor zijn de verwachtingen voor een rally van altcoins in 2025 hooggespannen.
Hieronder zie je een grafiek die de koersbewegingen van bitcoin in de loop van de tijd laat zien, waarbij de groene lijnen de data van een de halvering van de vergoeding voor miners markeren.

Topman Matthew Le Merle van Blockchain Coinvestors vindt dat veertien jaar aan data genoeg is om op een patroon te vertrouwen. De historische context toont een cyclus waarin bitcoin drie jaar sterk presteert en één jaar zwak.
Een voorbehoud is dat de bitcoin de neiging heeft om te vertragen in het derde jaar van de uptrend, en altcoins (andere crypto's behalve bitcoin) de bitcoin inhalen of zelfs overtreffen wat betreft de procentuele winst.
Het einde van de vorige cyclus in 2021 verraste veel beleggers. De bitcoin bereikte destijds een niveau van 70.000 dollar om vervolgens met ongeveer 74 procent te zakken. Altcoins volgden die beweging. De hausse werd ook overschaduwd door schandalen, zoals de fraude bij cryptobeurs FTX.
Sinds medio vorig jaar is de bitcoin weer sterk opgeveerd, net als tijdens eerdere cycli. De onderstaande tabel van Morningstar laat zien dat de bitcoin tussen 2013 en 2024 acht keer de best presterende belegging was in de wereld.
De bitcoin sloot het jaar 2024 af met een stijging van ongeveer 124 procent, waarmee de grootste cryptomunt voor het tweede jaar op rij in de huidige cyclus de best presterende belegging was.

De bitcon versus altcoins
Altcoins bleven tijdens vorige cycli in de eerste twee jaar achter op de bitcoin en stegen in het derde jaar procentueel gezien sterk, volgens gegevens van Pantera Capital.
De vermogensbeheerder noemt perioden waarin de bitcoin het best presteert fase 1 van de cyclus en perioden dat altcoins excelleren fase 2. Aan het eind van fase 2 volgt doorgaans een terugval en zakt de cryptomarkt een tijdje in.
"Hoe dat komt? Als de bitcoin drie jaar op rij is gestegen, willen veel cryptobeleggers hun vermogen diversifiëren en ze zijn bereid om een deel van hun kapitaal te verplaatsen naar altcoins”, geeft Le Merle aan.
Er zijn echter enkele factoren die de overgang van fase 1 naar fase 2 kunnen belemmeren. Ten eerste is er momenteel veel meer steun voor de bitcoin, omdat de aanstaande Amerikaanse regering positief staat tegenover deze cryptomunt. Daar komt bij dat speciale ETF-beleggingsfondsen voor de bitcoin in de VS geld van institutionele beleggers aantrekken, aldus Le Merle.
Dit alles zou opnieuw een sterk jaar voor de bitcoin kunnen betekenen. Daar staat tegenover dat hoe harder de bitcoin is gestegen, des te lastiger het wordt om procentueel nóg betere resultaten te boeken in het volgende jaar.
Van belang is ook dat er andere partijen actief zijn geworden op de cryptomarkt. “Blockchain en crypto waren vroeger vooral populair bij individuen en particulieren die persoonlijke beslissingen namen”, schetst Le Merle.
Maar nu institutionele en professionele beleggers crypto steeds meer gaan beheren, kan de nadruk in de cryptomarkt meer komen te liggen op de grootste cryptomunten, waarbij de bitcoin eruit springt.
Dit betekent dat altcoins met een grotere marktkapitalisatie een sterkere comeback kunnen maken.
Toch zien sommige analisten ook weer een rol weggelegd voor ludieke 'memecoins', oftewel cryptomunten die uit een internetmeme voorkomen. Hoe gekker en grappiger een mememunt is, des te sterker de stijging, aldus technisch analist Adrian Zduńczyk. Hij verwacht dat de bullmarkt van 2021 de komende zes tot zeven maanden zal terugkeren.

De populariteit van mememunten komt voort uit de community-achtige structuur, volgens crypto-influencer WendyO. In dit segment is het ludieke element bepalend. Beleggers moeten proberen op tijd uit te stappen, voordat de hype voorbij is en een munt naar nul gaat.
Hieronder zie je een grafiek van CoinGecko, die het aantal nieuwe cryptomunten toont dat sinds 2021 op de markt is gekomen.

WendyO vindt het verder nog te vroeg om enthousiast te zijn over wat de regering van Donald Trump gaat brengen voor de cryptowereld.
Hoewel ze brede steun verwacht voor digitale activa, is ze bezorgd dat institutionele beleggers worden bevoordeeld ten opzichte van particuliere beleggers. Als dat gebeurt, kan de bullmarkt volgens de crypto-influencer voortijdig tot stilstand komen.